Fórum

fórum

http://rss.forum.blogter.hu/

Rólam

egyszer erre is sort kerítek

Archívum

Blogroll

Civil Szolgáltató

Közterület, Szemét

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéi

Fórum

Sablon, Dibbuk, web design, szerkesztő

Külső szerkesztőt? Csak azt ne!

Tegyünk egy kísérletet a bejegyzésszerkesztő bűnlajstromának megkurtítására először is. Legutóbb Dibbuk sorolta a jelenségeket itt: Dibbuk sablon web design , Hannibal is értekezett már a bejegyzésszerkesztő jellegzetességeiről, sőt ...  És még sokan mások is.
Dibbuk témaindító felvetését, és ennek a bejegyzésnek a további részét összefésülve derül ki, hogy web2.0-ás-e a MS Word.

Szia Dibbuk! Arra gondoltam, hogy itt folytathatnánk, egyben kérlek is erre! Egyszerűen csak arról van szó, hogy a másik bejegyzés már elérte az optimális méretét, valójában jócskán meg is haladta azt. (keresőoptimalizálási, másszóval seo szempontok szerint értem; ami az online, vagy internet marketing lényeges része, ugyan csak a tartalom és a közösség után, persze, de egy gasztronómia témájú blog sablonjának, web design-jának, vagy template-jének átalakításáról folytatott beszélgetés során is igyekeznék tekintettel lenni erre is)

Holnap áthozom azokat a témákat, címszavakat, amikről még egyeztetünk. Jó?

Sőt, az egyiket már ma.

A szerkesztéssel, formázással kapcsolatosat. Sejtettem, hogy közvetlenül nem a bejegyzésszerkesztő lesz a hunyó a többféle betűtípus miatt. Ha jól értem, amikor először beírod a bejegyzés szövegét, akkor még minden rendeben, a formázásokat szándékaid szerint tudod beállítani. (Ez után kerül át az írás word doc formátumba. Onnan visszamásolva a szerkesztőbe persze már nemigen hasonlít az első változatra, azaz az eredetire.)
Maradhatna is a bejegyzés a blogban, az eredeti helyén, ha a publikálás időpontját tetszőlegesen tudnád állítani - legalább egyszer. Állítólag, egyszer régen így is működött ez a dolog. A publikálás időpontja, ha igazat írtak az itteni források, a Blogter indulása után egy darabig beállítható volt. Utólag is, akárhányszor is. Úgy olvastam, de nem esküdnék meg rá, hogy - bizonyára többek között - egy találékony Törpe, és egy szintén gasztro-ban is utazó, játékos kedvű blogger élt is rendesen ezzel a lehetőséggel. Az időpont célirányos állítgatásával (egyszerűen újra publikálással?) állítólag tartósan címlapon lehetett maradni, újabb kommentek nélkül is, akár.
Hasonló okokból, tehát azért, hogy a közzététel időpontját tetszőlegesen választhassam meg, én egy árnyékblogot hoztam létre, ami nem publikus. Ebben a próbablogban, vagy segédblogban talán akármilyen bejegyzés elkészíthető előre, ideiglenesen publikussá téve még a mai Blogter motor változat idején is ellenőrizhető, a kívánt időpontban pedig copy-paste-tel kerül az éles, új helyére, és máris publikálható.
/Nyilvánvalóan elegánsabb lenne, ha az admin felület biztosítaná, hogy egyik blogból egy másik blogba egy teljes blogbejegyzést át tudjunk másolni, de egyelőre nincs ilyesmire lehetőség./ 
Érdemes lenne kipróbálni, hogy jobb-e így, mint worddel vacakolva, különösen azt, hogy ezen a módon jobban megmarad-e a kívánt és beállított formázás.
Egyszer Benjamin-nal + photo-valmár végigrágtuk ezt, mindjárt azt is ideteszem, hogy hol.

Addig is: a word nem egy született web2.0 applikáció. Hát nem teljesen zökkenőmentes a használata ebben a környezetben, ami maga is bevallottan beta ... Azt gondolom, hogy ezen nem kell csodálkozni.

A többiről legközelebb ...

-

cnr

cnr
2007-02-01 00:26:23

kezdetnek beleírom a bejegyzésbe, úgy értem

-

internet marketing

internet marketing
2007-02-01 00:52:47

frissült a bejegyzés

-

photo

photo
2007-02-01 01:35:58

Igen, tényleg, korábban Benjaminnal már lejátszottuk a mikor publikáljunk - honnan publikáljunk-ot

itt volt: cnr mudra helyett

.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-01 08:15:14

Aha, szóval akkor ez másoknak is probléma. Mondjuk én nem akartam folyamatosan címlapon maradni, de azért az méltányolható lenne, ha lehetne éjszaka fogalmazni, és reggel publikálni. Ilyen formán nincs is funkciója a "mentés" gombnak, mert amit elmentettél, nem tudod onnan folytatni, ahol abbahagytad. Ugyanis hiába nyomod meg reggel a publikálás gombot, nem az történik, aminek értelme lenne.:-(

-

cnr

cnr
2007-02-01 09:57:39

Mi a véleményed a Benjamin által is követett eljárásról? Szükségmegoldásként beválik?

-

cnr

cnr
2007-02-01 11:51:44

Este benézek ide, kíváncsi vagyok, mit választottál.

-

cnr

cnr
2007-02-01 14:48:16

Dibbuk, gratulálok, az AC-n januárban a legtöbb szavaztot kapott két blogteres blogger egyike vagy, részletek a Gépház blogon, azaz itt az URL is:

http://gephaz.blogter.hu/?post_id=117174

-

cnr

cnr
2007-02-01 22:46:58

Search Blogter.hu - nagyjából kész.

Írtam róla pár szót : seach , URL

-

cnr

cnr
2007-02-03 17:11:32

Szia Dibbuk,

ha erre járnál, két dolog jut eszembe, amit a jövő héten csinálhatnánk a Dibbuk blogon:

- Főoldal, Archívum, Profil, Közösség átírása

- Keresődoboz a blogodra

-

cnr

cnr
2007-02-03 17:24:12

A keresődoboz olyasmi lehetne, mint azezn az oldalon:

- Web Design

a jobb fölső sarokban, vagy itt:

- Search Blogter

vagy akár olyan, mint itt:

- Blogter Foto

.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-03 18:01:46

Szia cnr,

bocs, kicsit sűrű az élet, de most már itt vagyok:
A Főoldal szerintem maradhat főoldal,
az Archívum legyen az, hogy "Írtam"
A Profil az legyen az "Én"
A Blogter meg lehetne "Többiek"

Keresést egyelőre nem akarok, nincs még annyi szövegem, hogy abban keresni kelljen, a webes kereső meg annyi helyen ott van, nem pont az én blogomról fog valaki keresést indítani.

Gondolkozzunk azon, hogy az Archivumot hogyan lehetne kicsit okosabban tagolni, mert ez így nem informatív egyáltalán. Dátum szerint senki sem keres. Van olyan blog, ahol kategóriákra tagolja a bejegyzéseket, mint írtam, nekem ez szimpatikus tulajdonképpen. de el tudom azt is képzelni, ami valószínűleg egyszerűbb, hogy az archívumban (a jobb oldali mezőben) a bejegyzések címei lennének egymás alatt. Így is rá lehet kattintatni ami érdekli az olvasót, és akkor nem kell alkategóriákat fejleszteni, bár nyilván az még profibb megoldás.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-03 18:03:53

Ja, vannak még átneveznivalók a jobb oldali mezőben is:
A blog rövid leírása helyett "Mi ez itt"
A blogroll helyett "Olvasom"
Az Archivum helyett "Írom"
A címkék maradhatnak.

-

internet marketing

internet marketing
2007-02-03 20:05:59

Dibbuk,

a cimkéket ügyesen használva nagyon jó kategorizálást lehetne kialakítani, de még meg kell ismernem, hogy mit lehet kérni a blogter motortól ezzel kapcsolatban.

Az átírósat vegyük akkor előre, a jövő hétre az jó lesz, az azutáni hétre pedig beütemezhetnénk, hogy kialakuljaon az Archívum - a lehetőségek keretein belül.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-04 00:36:32

Remek, remek!!

-

internet marketing

internet marketing
2007-02-04 00:51:57

Én is Dibbuk-hoz hasonlóan jártam.

Gmail-ből másoltam át szöveget a Blogter bejegyzésszerkesztőbe, és tnekem is elvesztek a tagolásra hivatott, üres sort kijelölő soremeléseim :(

Tényleg nem nyerő külső szerkesztőt használni, vagy legalábbis HTML-képes szerkesztőt nem az.

A legegyszerűbbel semmi gond.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-11 16:34:04

Na, ezt ha megnézed:
http://www.kakaoscsiga.blogspot.com/
valami ilyen elrendezésre gondolnék én is. Vagyis van recept szerinti sorrend, idősorrend, és nekem meg ugye kellene még három kategória is. Mit gondolsz?

-

cnr

cnr
2007-02-12 00:58:09

Köszi Dibbuk, megnézem, és idevésem az élményeimet.

-

cnr

cnr
2007-02-12 01:10:03

Megnéztem.

Az "Összes Eddigi Recept" -en kattintva előálló receptcsoport választék ott:

- Előétel/Leves
- Csirke/Kacsa
- Marha
- Sertés
- Hal
- Tészta
- Hús nélkül/Köret
- Édesség/Kenyérféle

vagyis nyolc ételrecept csoport.

Csak mert járatlan vagyok a témában, és amúgyis az igényed a meghatározó, azért kérdezem, hogy mi volna a három kategória, amire még szükséged lenne?

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-12 11:26:31

Ja nem, nekem csak három kategóriám lenne összesen: reeptek, étteremkritika, és gasztr- gondolatok. Ebben a három típusban jelennek meg a bejegyzéseim. És ha látszódnának a bejegyzések címei, akkor a receptek között nem kell keresni, mert az ember csak lemegy az egérrel, és látja, hogy melyik étel az, ha rákattint. (Ehhez kellene, hogy ne időrendi archívum legyen, hanem cím szerinti abc-ben, mondjuk.)

-

cnr

cnr
2007-02-12 12:06:40

Értem.
Úgy, ahogy a minta oldalon - amelyikre hivatkoztál - jelenik meg a dolog, úgy viszonylag egyszerű, de a későbbiekben receptenként egy kis többlet szerkesztéssel jár - a bejegyzés szerzőjének.
De meg lehet oldalni.
Induljunk el ebbe az irányba? Szerdán, vagy csütörtökön késő este ezt a verziót már ki is lehetne próbálni.

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-12 12:50:48

Én azt javaslom, hogy először nevezzük át a kis gombjainkat, amiről már szó volt, mert az talán egyszerűbb, és utána essünk neki ennek a "regiszter"-szerű ügynek. Ha lesz időd foglalalatoskodni vele.
köszi

-

cnr

cnr
2007-02-12 13:30:37

jó, jó
akkor így teszünk - ahogy eredetileg is terveztük

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-16 18:42:19

majd szój.:-)

-

dibbuk

dibbuk
2007-02-18 18:52:45

Sikerült átneveznem a dolgokat. Ha lesz időd, ugorjunk esetleg a kategorizálásos archivumra. Aztán közeleg az új sablonkép!:-)

-

cnr

cnr
2007-02-19 11:25:34

Rendben, este (elég későn) már látható lesz a minta szerinti változat.

-

cnr

cnr
2007-02-20 09:57:14

Szóval, a minta blogon így oldották meg:

-

cnr

cnr
2007-02-20 10:09:06

- létrehoztak egy új blogot, aminek a neve egy betűvel tér el az eredetitől

- ebben egyetlen bejegyzés van

- a bejegyzést úgy szerkesztették, vagyis tagolták, hogy a receptcsoportok nevei jól kiemelkedjenek a kategóriába tartozó receptek felsorolásából

- a bejegyzés címét, időpontját, cimkéket, hozzászólások számát, szerző nevét valószínűleg sablonban láthatatlanná tették

Hasonlóan lehetne eljárni.

Mivel a receptek.blogter.hu már foglalt, ezért, meg a hasonlőság miatt:
ugyanezt a sablont kiválasztani, az azonos megjelenés érdekében
- létrehozni a dibbukk.blogter.hu-t , így, két k-val

kicsit eltérően a mintától:

- létrehozni annyi bejegyzést, ahány kategóriát tervezel
a bejegyzések címe a "kategória" megnevezése lehet

- a kategória-bejegyzésben felsorolni az oda tartozó/tervezett recepteket (eddigit és tervezettet is lehet)
a recept megnevezést linkké alakítani nem nagyon nehéz, leírhatom azt is
a tervezett recepteket elég később linkké alakítani

- a sablonból nagy valószínűséggel itt is ki lehetne venni bejegyzésenként azt, amit nem akarsz a recept jegyzékben láttatni:
szerző neve, dátum, cimkék, hozzászólások

++ az eredeti Dibbuk blogról a "főmenü" átalakítás után, amit megcsináltál, következő pontként beírható: "RECEPTEK", és ennek a linkje az új blogra mutat

+++ az új blogról visszafelé is lehet ugyanilyen link

-

cnr

cnr
2007-02-20 11:41:22

Szia Dibbuk, látom publikálsz, kommentezel, remélem benézel ide is.

-

cnr

cnr
2007-02-20 20:08:23

Új ötlet alapján a folytatás itt: Sablon, Dibbuk, recept kategóriák

• Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Blogter

0Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet